Leonardo da Vinci

Werkstukken en spreekbeurten

Ken jij Leonardo da Vinci? Hij was een kunstenaar die prachtig kon schilderen en beeldhouwen. Zijn werken zijn te zien in het museum. Misschien heb jij wel eens een kunstwerk van hem in het echt gezien!

Leonardo da Vinci maakte niet alleen mooie kunstwerken, hij wist ook veel van het menselijk lichaam, architectuur, sterrenkunde, plantkunde en natuurwetenschap.  

Jeugd

Leonardo da Vinci werd op 15 april 1452 geboren in Italië. Toen hij een kind was maakte hij lange wandelingen in de natuur met z'n oom Francesco. Hij schilderde alle planten die hij zag. Zijn vader zag al snel dat Leonardo veel talent had. Hij stuurde Leonardo naar Florence voor een kunstopleiding toen hij ongeveer 14 jaar was. Hier kwam Leonardo in de leer bij de beroemde kunstenaar Andrea del Verrocchio. Hij leerde het vak snel.

Mona Lisa

In 1482 ging Leonardo naar Milaan waar hij een van zijn bekendste schilderijen maakte. Dit schilderij heet Het Laatste Avondmaal. Hierop staan Jezus en zijn 12 apostelen. Dat waren de leerlingen van Jezus. In 1500 schilderde Leonardo zijn allerbekendste schilderij: de Mona Lisa. Het is een portret van een vrouw. Dit wereldberoemde schilderij is bekend om de glimlach van de vrouw en de geheimzinnige achtergrond. De Mona Lisa hangt nu in museum het Louvre in Parijs.

Uitvindingen

Leonardo da Vinci heeft tijdens zijn leven veel dingen uitgevonden. Er zijn meer dan 5000 pagina's gevonden met ontwerpen van Leonardo. In 1502 kwam hij in dienst van het Italiaanse leger. Hij tekende ontwerpen voor wapens, voertuigen en verdedigingswerken. Hij ontwierp bijvoorbeeld een geautomatiseerd kanon, een machinegeweer en een soort tank. Ook bedacht hij de voorlopers van de helikopter en de parachute zoals wij die nu kennen.