Luchtballonnen

Werkstukken en spreekbeurten

Wie bestuurt een luchtballon, denk jij? Is dat de ballonvaarder of iets anders?

Gebroeders Montgolfier

In 1783 werd de heteluchtballon uitgevonden door de gebroeders Montgolfier uit Frankrijk. De ballon was gemaakt van doek en papier. De eerste passagiers waren… een schaap, een eend en een haan! De broers durfden er zelf nog niet in, omdat het luchtvaartuig kon neerstorten. Niet veel later maakten wel twee mensen de eerste ballonvaart. 

Ballonvaarder

Een luchtballon is een grote ballon waaraan een mand vastzit. Een grote gasbrander verhit de lucht in de ballon. Daardoor stijgt hij op. Door de lucht te laten afkoelen, daalt de ballon. De bestuurder van een luchtballon heet een ballonvaarder. Hij regelt met de brander het stijgen en dalen. Hij kan de ballon niet echt besturen: de wind bepaalt de richting. Hij kan wel een andere luchtlaag opzoeken waar de wind een andere kant op waait. Omdat je niet goed kunt sturen, mag een ballon niet vlakbij de zee opstijgen. Stel je voor dat je boven zee bent als je gas op is en je moet landen!

Speciale vormen

Meestal is een heteluchtballon rond. Maar er zijn ook ballonnen met bijzondere vormen, zoals een huis, een beer of het hoofd van Mickey Mouse. Die worden vaak gebruikt om ergens reclame voor te maken of voor luchtballonfestivals.