Metaal

Werkstukken en spreekbeurten

Wat hebben een brug, treinrails en een blikje cola met elkaar te maken? Het is allemaal gemaakt van metaal! Zonder metaal zou de wereld er dus heel anders uitzien.

Soorten

Er zijn veel soorten metaal, zoals aluminium, koper en zilver. Metaal komt uit de grond. Soms komt het precies zo uit de aarde zoals we het gebruiken. Dat gebeurt bij goud, zilver en platina. Maar vaker wordt er erts uit de grond gehaald. Dit gebeurt in mijnen diep onder de grond. In grote fabrieken gaat erts de oven in en komt er vloeibaar metaal uit. Bij de hoogovens halen ze ijzer uit ijzererts.

Roest

Bij de meeste soorten metalen gebeurt er iets als het in aanraking komt met water of lucht. Dit noemen we corrosie. Een voorbeeld is de roest die zich op je fiets vormt als deze te lang in de regen heeft gestaan. Een koperen muntje wordt groen als het roest. Door een beschermende laag om het metaal, een laagje verf, kun je corrosie tegen gaan.

Warmte, kou en elektriciteit

Metaal kan elektriciteit geleiden, daarom zit er metaal in bijvoorbeeld lampen en batterijen. Ook geleidt metaal warmte. Bij warm weer zet metaal uit en bij koud weer krimpt metaal. Daarom worden bruggen op warme zomerdagen soms besproeid met koud water. Want als de brug te veel uitzet, kan hij niet meer open en dicht.