Papier

Werkstukken en spreekbeurten

Gooi jij weleens wat bij het oud papier? Oud papier en hout worden gebruikt om nieuw papier te maken. Door oud papier opnieuw te gebruiken, hoeven er minder bomen gekapt te worden.

Papier vroeger en nu

Papyrus is een vroege vorm van papier. Dit papier maakten de Egyptenaren ongeveer 5000 jaar geleden om op te schrijven. Ze gebruikten de stengels van de papyrusplant. Ons woord ‘papier’ komt van de naam van de grassoort papyrus, die in Egypte langs de rivier de Nijl groeit. Wat later gebruikten mensen perkament om op te schrijven, dat werd gemaakt van dierenhuiden. Vermoedelijk hebben de Chinezen het papier uitgevonden zoals wij het kennen.

Nederlanders maakten papier vroeger van linnen, hennep of katoen. Papiermolens maakten een pap van water met fijngestampte vezels. Tegenwoordig maken papierfabrieken papier met een mengsel van versnipperd hout en afvalpapier. Deze mengpap noem je pulp. De modernste papiermachines kunnen in één minuut wel zo’n 2000 meter papier maken!

Recycling

Het meeste nieuwe papier en karton wordt gemaakt van houtsnippers en afvalpapier. Als je afval gebruikt om er iets nieuws van te maken, noem je dat recycling. Denk aan de glasbak, voor de inzameling van glas, en aan het milieusorteercentrum, dat metaal en textiel verzamelt.

Een groot voordeel van recycling is dat er minder nieuwe grondstoffen nodig zijn. Hoe minder hout er nodig is voor papier, hoe minder bomen er gekapt hoeven te worden. Het is dus belangrijk dat je papier niet in de afvalbak gooit maar gescheiden houdt, want er kan nieuw papier van gemaakt worden. En zo help je het milieu!