Parfum

Werkstukken en spreekbeurten

Parfum is een vloeistof waar geurstoffen in zitten. Je spuit het op je lijf of op je kleren om lekker te ruiken. Gebruik jij wel eens parfum? Of vinden jouw ouders je daar nog te jong voor?

Verschillende geuren

In een parfum zitten verschillende geurstoffen in een oplosmiddel. Dat oplosmiddel is meestal alcohol. Wist je dat een parfum wel 80 tot 95% alcohol kan bevatten? Deze alcohol verdampt vrij snel als je het parfum opspuit, maar de geurbestanddelen blijven op je huid achter. De geurstoffen zijn weer in verschillende stoffen te verdelen.

Parfumtypen

Misschien zie je bij jou thuis in de badkamer zowel ‘eau de parfum’ als ‘eau de cologne’ staan. Het eerste zal je moeder waarschijnlijk gebruiken, het tweede je vader. Dit zijn namelijk verschillende parfumtypen, die te maken hebben met het percentage geurbestanddelen. Als er veel geurbestanddelen in een parfum zitten, is de geur sterker en blijf je de geur langer ruiken. Er zijn in totaal vier verschillende parfumtypen:

- Parfum: 20-40% geurbestanddelen
- Eau de parfum: 10-15% geurbestanddelen
- Eau de toilette: 5-10% geurbestanddelen
- Eau de cologne: 2-5% geurbestanddelen

Noten

Het klinkt misschien wat gek, maar de meeste parfums bestaat uit drie soorten noten. Dit zijn basisnoten, hartnoten en topnoten. Noot is hier een ander woord voor geur. De topnoten zijn de geuren die je het eerste ruikt nadat je het parfum hebt opgespoten. Als je in een parfumerie een geurtje uitkiest, is de topnoot de geur die je ruikt. Deze noten zijn dus heel belangrijk! Hartnoten zijn geuren die je ruikt als de topnoten (bijna) zijn verdwenen. De basisnoten zijn de geuren die je aan het einde ruikt. Die ruik je als de hartnoten weer bijna verdwenen zijn. Nu weet je waarom een geurtje meteen na het opspuiten anders ruikt dan aan het eind van de dag.

Cadeautje!

Mensen geven parfum vaak cadeau aan familie of vrienden. Jouw vader heeft misschien ook wel eens een parfum aan je moeder gegeven? Omdat parfums meestal best wel duur zijn (ongeveer 30 à 40 euro per flesje) is het een leuk cadeau om aan iemand te geven. En om te krijgen natuurlijk!