Plastic

Werkstukken en spreekbeurten

Plastic heeft heel veel handige eigenschappen. Het rot niet en het roest niet. Ook breekt het niet snel en is het goedkoop. Een wereld zonder plastic is bijna niet meer voor te stellen. Toch bestaat plastic pas 150 jaar!

Wat is plastic?

Plastic is een kunststof. Kunststof is een materiaal dat niet in de natuur voorkomt. Plastic wordt gemaakt van gassen en vloeistoffen. Meestal worden die stoffen uit aardolie gehaald. De stoffen bestaan uit kleine deeltjes. Die noemen we moleculen. Als je die moleculen verhit, dan blijven ze als het ware aan elkaar plakken. Ze vormen dan lange ketens. Die lange moleculen vormen samen plastic.

Er zijn verschillende soorten plastic. Sommige soorten kun je goed buigen. Andere soorten plastic zijn juist heel hard.

Recycling

Omdat we zo veel plastic gebruiken, maken we dus ook heel veel plastic afval. Het lastige is dat plastic niet uit zichzelf afbreekt. Als je een boterhamzakje in het bos laat slingeren, dan kan het er over honderd jaar nog steeds liggen.

Om van plastic afval af te komen, kun je het dus niet ergens op een vuilnisbelt gooien. Je kunt plastic verbranden, maar dan komen er giftige stoffen vrij en dat zorgt voor luchtvervuiling. Je kunt plastic ook recyclen. Het wordt dan schoongemaakt en gemalen. Daarna kun je het smelten en er iets nieuws van maken. Recycling is daarom beter voor het milieu dan verbranden.