Recycling

Werkstukken en spreekbeurten

Recycling is een Engels woord voor hergebruik. Met oude spullen maakt de fabriek nieuwe producten. Recycling voorkomt verspilling van grondstoffen, energie en natuur. Doen jullie thuis ook aan recycling?

Hergebruik

Veel producten zijn geschikt om opnieuw te gebruiken. Glas moet in aparte bakken. In een fabriek smelten ze het om tot nieuw glas. Ook oud ijzer en oud papier kunnen opnieuw worden gebruikt. Dat is beter voor het milieu. Bovendien is het veel goedkoper om bijvoorbeeld nieuw papier te maken van oud papier dan van bomen. Door dit hergebruik groeit de afvalberg niet zo snel. Ook hebben we minder grondstoffen en energie nodig. Dit hergebruik van afvalstoffen noem je recycling.

Soort bij soort

Om afval goed te kunnen recyclen, is het belangrijk dat elk huishouden afval sorteert. Papier bij papier, groente bij groente, glas bij glas, plastic bij plastic en ga zo maar door. Misschien doen jullie thuis ook aan afvalscheiding? Je levert het dan gesorteerd in. Maar niet alle afval is recyclebaar. Als het niet geschikt is om nieuwe producten mee te maken, moet het naar een vuilstortplaats. Zo'n vuilstortplaats kost veel geld, want het afval mag bijvoorbeeld nooit bij het grondwater terechtkomen en ook niet wegwaaien. Beter kan je zo'n restafvalberg zo klein mogelijk houden.

Voordelen en nadelen

Voordat afval opnieuw gebruikt kan worden, moet het worden opgehaald en schoongemaakt. Dit is minder goed voor de natuur. Om te weten wat je van het afval kunt maken, heb je slimme mensen nodig. Het voordeel van recyclen is dat de afvalberg minder groot wordt. Je hebt dan minder nieuwe grondstoffen nodig om producten te maken. Er hoeven minder bomen gekapt te worden om hout of papier te maken. Er is minder landbouwgrond nodig voor het maken van bijvoorbeeld hout of katoen. Het hergebruiken van materialen kost minder energie dan wanneer je nieuwe grondstoffen maakt. Recycling is goed voor het milieu.