Robots

Werkstukken en spreekbeurten

Wat zie jij voor je als je aan een robot denkt? En wat zijn robots nu eigenlijk precies?

Wat is een robot?

Een robot is een programmeerbaar, automatisch werkend apparaat, dat voor verschillende taken inzetbaar is. Een apparaat dat je niet kunt programmeren (iets nieuws kunt laten doen) is geen robot, maar gewoon een apparaat. Een robot wordt aangestuurd door een computer. De meestgebruikte robot is de robot-arm die kan draaien, knikken, kantelen en knijpen. De nieuwste robots kunnen zelf nieuwe bewegingen leren, doordat ze informatie via hun sensoren waarnemen en die opslaan en verwerken.

Hoe ziet een robot eruit?

Je hebt vast al vaak robots gezien in films of in stripboeken. Die robots hebben meestal armen, benen en een gezicht. Eigenlijk net mensen dus, maar dan van ijzer. Maar echte robots lijken meestal helemaal niet op mensen. Ze kunnen allerlei vormen hebben. Het hangt er maar net vanaf wat de robots moeten doen. In Japan worden wél robots gemaakt die op mensen lijken. Die robots kunnen bijvoorbeeld helpen met bepaalde huishoudelijke taken.

Waarvoor worden robots gebruikt?

Het woord robot komt van het Tjechische woord robota. Dat betekent 'werk' of 'verplichte arbeid'. Robots worden vaak gebruikt voor moeilijk of saai werk in fabrieken. Ook bij gevaarlijk werk worden robots ingezet. Denk bijvoorbeeld aan het werken met radioactieve materialen, het opruimen van bommen of bij onderzoek in een vulkaan. In de gezondheidszorg en de ruimtevaart wordt ook veel gebruikgemaakt van robots. Robots worden voor steeds meer dingen gebruikt. Zo veel zelfs, dat veel mensen bang zijn dat robots hun baan zullen overnemen.

Voordelen en nadelen

Mensen worden steeds vaker vervangen door robots, omdat robots een aantal grote voordelen hebben:

  • Ze zijn nooit ziek.
  • Ze doen nooit uit zichzelf iets fout.
  • Ze werken sneller dan mensen.
  • Ze hebben minder aandacht nodig.

Maar ze hebben natuurlijk ook nadelen:

  • Je moet ze programmeren (instellen), ze denken niet zelf na.
  • Ze zijn erg duur om aan te schaffen.
  • Reparaties en onderhoud aan robots kosten veel geld.