Ruimtevaart

Werkstukken en spreekbeurten

Ongeveer vijftig jaar geleden was er nog nooit een mens in de ruimte geweest. Wie zette in 1969 als eerste voet op de maan?

Reizen door de ruimte

De ruimte is overal om de aarde heen. Het is de zon, planeten, manen en alle sterren samen. Een raket kan de ruimte in, maar heeft daar sterke motoren en veel brandstof voor nodig. Aan boord van een raket zijn computers en camera's om metingen te doen en foto's te maken. Als mensen de ruimte ingaan, kunnen ze niet overal naartoe. Verder dan onze maan is nog nooit iemand geweest. Raketten zonder mensen reizen veel verder dan de maan. Ze zijn soms tientallen jaren onderweg! Ze bezoeken planeten en verzamelen informatie. Die informatie wordt via een computer in de raket naar de aarde gestuurd.

Eerste dier en mensen in de ruimte

  • Op 3 november 1957 vloog het Russische zwerfhondje Laika als eerste levende wezen een rondje om de aarde in een raket. Dat duurde anderhalf uur. Na vier rondjes overleed Laika, omdat het te warm werd in de raket.
  • Op 12 april 1961 draaide de eerste mens een rondje om de aarde: de Rus Joeri Gagarin. Hij kwam levend terug.
  • Op 20 juli 1969 zette de Amerikaan Neil Armstrong als eerste mens voet op de maan.
  • In 1985 ging de eerste Nederlander, Wubbo Ockels, de ruimte in.

Ruimtestation ISS

In een baan om de aarde draait het ruimtestation ISS (International Space Station). Zestien verschillende landen werken mee aan dit project. In het station doen astronauten onderzoek, zoals naar gewichtloosheid, en proefjes die te maken hebben met leven in de ruimte. In 2004 ging de Nederlander André Kuipers voor elf dagen naar het ISS. In december 2011 ging hij voor de tweede keer. Maar toen voor vijf maanden.