Schepen

Werkstukken en spreekbeurten

Weet jij hoe het bouwen van schepen in z'n werk gaat? En hoelang een onderzeeboot onder water kan blijven?

Geschiedenis

De eerste scheepjes waren waarschijnlijk uitgeholde boomstammen of opgeblazen dierenhuiden. Rond 3500 voor Christus werden de eerste zeilschepen gebouwd. Deze hadden één zeil. Vanaf 1100 na Christus bouwde men in Europa schepen met meerdere zeilen. Zo kon de wind altijd goed opvangen worden. In 1802 werd het eerste stoomschip gebouwd. Vanaf 1920 werden er steeds grotere en snellere passagiersschepen gebouwd om snel naar Amerika te kunnen varen. De modernste vrachtschepen varen bijna zonder personeel. Alles is geautomatiseerd.

Scheepsbouw

Mensen die schepen ontwerpen, noem je scheepsbouwkundige ingenieurs. Zij gebruiken een computer en maken modellen op schaal (in het klein). Ze testen deze modellen heel goed, voordat ze een echt schip gaan bouwen. Het schip wordt gebouwd op een scheepswerf. De romp bestaat uit stalen onderdelen. Deze moeten allemaal aan elkaar worden gelast door de scheepsbouwers. Dit gebeurt in een loods. Als het schip klaar is, laten ze water in de loods lopen. Het schip kan dan naar buiten varen. De binnenkant van het schip wordt dan verder afgebouwd. Daarna worden er proefvaarten gemaakt, want je moet natuurlijk wel zeker weten dat het schip veilig is!

Onderzeeërs

Een onderzeeër kan boven en onder water varen. Onderzeeërs worden meestal gebruikt in een oorlog. Maar ook wetenschappers gebruiken onderzeeërs. Hiermee kunnen ze het leven diep in de oceanen onderzoeken. Atoomonderzeeërs worden aangedreven door een kernreactor en kunnen wel maanden onder water blijven! Met de periscoop kan de bemanning boven het wateroppervlak kijken. Om te duiken worden tanks vol water gepompt. Met samengeperste lucht kan het water weer uit de tanks geduwd worden. Het schip komt dan weer boven water.