Wapens

Werkstukken en spreekbeurten

Wapens zijn gevaarlijk en kun je in Nederland niet zomaar overal kopen. Wat is een wapenvergunning?

Stenen speerpunten

Vroeger bestonden er nog geen wapens. Toen gebruikten mensen hun vuisten en knotsen als wapens. Later maakten ze pijlen en speren met stenen punten. Toen mensen rond 3000 voor Christus ontdekten hoe ze brons konden maken, werden vlijmscherpe bijlen en zwaarden gesmeed. De ontwikkeling op het gebied van wapens ging toen zó snel, dat soldaten tijdens oorlogen harnassen moesten dragen om zichzelf te beschermen. In de veertiende eeuw werden voor het eerst kanonnen gebruikt in oorlogen. Tegen dit wapen bood het harnas natuurlijk geen bescherming.

Soorten wapens

De meest bekende wapensoort is het vuurwapen, bijvoorbeeld een pistool of kanon. Maar je hebt ook andere wapens zoals bijlen, dolken, zwaarden en nog veel meer. Het gekke is dat veel wapens ook gewone gebruiksvoorwerpen zijn. Een bijl is bijvoorbeeld om hout mee te hakken, terwijl dat soms ook gebruikt wordt als wapen. Hetzelfde geldt voor een mes. Dat gebruik je om mee te eten. Pas in de hand van een boosaardig persoon worden een bijl en een mes wapens.

Wapenvergunning

Wist jij dat in Amerika heel veel mensen een wapen hebben? Daar vindt de overheid dat burgers wapens nodig hebben om zichzelf te kunnen verdedigen. In Nederland kom je niet zo makkelijk aan een wapen, zoals een geweer of pistool. Je hebt in ons land een wapenvergunning (toestemming) nodig om een wapen te mogen bezitten. Schietverenigingen, jagers en sportschutters moeten zo'n vergunning aanvragen bij de politie.