Water

Werkstukken en spreekbeurten

Voor al het leven op aarde is water onmisbaar. Maar water levert ook problemen op, weet jij welke?

De blauwe planeet

Vanuit de ruimte lijkt de aarde een blauwe planeet. Bijna driekwart deel van de aarde is bedekt met water. Dankzij het water op de aarde is er leven. De allereerste levensvormen ontstonden en ontwikkelden zich in water. Water is onmisbaar voor huizen, bedrijven, landbouw, veeteelt en voor jou. Jouw lichaam bestaat voor twee derde deel uit water! En je kunt maar een paar dagen zonder. Uit water halen we ook voedsel: bijvoorbeeld zout, vis en schaaldieren.

Watervervuiling

Water is altijd in beweging. Het stroomt door rivieren en verdampt uit de zee. Dan regent, sneeuwt of hagelt het weer terug op de aarde. Hierdoor verspreidt vervuiling zich. Vervuiling van fabrieken, die afvalstoffen in het water lozen. En van schepen, die afval in hun vaarwater gooien. Het grondwater wordt vervuild door de kunstmest en bestrijdingsmiddelen van landbouwbedrijven. Elke wasmachine, wc en douche in ieder huis levert vies water op. Chemicaliƫn, bacteriƫn en metalen in het water kunnen mensen en dieren ziek maken en zelfs doden. Fabrieken, verkeer en elektriciteitscentrales stoten stoffen uit die de regen zuur maken. Daardoor sterven de bossen. Alle landen moeten afspraken en wetten maken om het water schoon te maken en te houden.

Problemen met water

Van al het water op en in de aarde is maar 2,5 procent zoet water. Veel hiervan zit in de ijskappen op de Noord- en Zuidpool. De rest is zout. Mensen, dieren en de meeste planten kunnen zout water niet verdragen. Veel arme landen hebben een waterprobleem. Er is vaak geen geld voor waterzuivering en een rioolstelsel. Mensen halen hun water uit een bron of rivier. In die rivier wordt ook de was gedaan door iedereen en er wordt allerlei afval in gegooid. Je kunt ziek worden van dat water als je het niet eerst goed kookt. Er zijn nog andere problemen met te weinig of te veel water. Door droogte kan land woestijn worden. Door overstromingen kunnen de huizen en de oogst wegspoelen.