Zwaartekracht

Werkstukken en spreekbeurten

Waarom valt iets naar beneden als je het loslaat? Daar ben je zo aan gewend dat je er eigenlijk niet over nadenkt. Toch valt iets niet zomaar naar de aarde toe, het wordt veroorzaakt door de zwaartekracht.

Aantrekkingskracht van de aarde

Als je een bal omhooggooit, komt hij vanzelf weer naar beneden. Dit is voor ons zo logisch, dat je er misschien nooit over nagedacht hebt waarom dit gebeurt. Dit komt door de aantrekkingskracht van de aarde. De aarde trekt het voorwerp naar zich toe. Dit noem je de zwaartekracht. De aarde trekt aan alles even hard. Het maakt niet uit of een voorwerp zwaar of licht is. Maar lichte voorwerpen hebben iets meer last van wrijvingskracht. Daarom vallen lichte voorwerpen langzamer.

Zwaartekracht in de ruimte

Als een ruimtevaartuig nog niet zo ver van de aarde af is, oefent de aarde er nog wel aantrekkingskracht op uit. Het ruimtevaartuig kan dan in een baan om de aarde blijven draaien. Satellieten zweven ook in een baan om de aarde. Deze gebruiken we om bijvoorbeeld televisiebeelden naar de andere kant van de wereld te sturen. Als een ruimtevaartuig door zijn hoge snelheid uit deze baan weet te komen, kan de aarde er niet meer aan trekken. Het ruimtevaartuig zweeft dan. In de ruimte, ver van de aarde en andere planeten, heeft een ruimtevaartuig geen last van zwaartekracht.

Gewicht

Je gewicht hangt niet alleen af van je lengte en je omvang, maar ook van de zwaartekracht. In de ruimte weeg je niets, omdat daar geen zwaartekracht is. Op de maan weeg je maar weinig. Daar weeg je ongeveer een zesde deel van wat je op aarde weegt. De maan is een kleine planeet, waardoor de zwaartekracht daar niet zo groot is. Je kunt er heel hoog springen! Jupiter is een hele grote planeet. De zwaartekracht is daar meer dan twee keer zo groot als op de aarde. Je bent op Jupiter zo zwaar dat je er niet kunt lopen.