Turnen

Turnen

Toestelturnen of kortweg turnen is een individuele sport die wordt uitgevoerd met behulp van toestellen. Het (toestel)turnen is een onderdeel van de gymnastieksport. Het is ook een onderdeel van de Olympische Spelen.

Trainen

Wedstrijdturners trainen minimaal 2 tot 3 uur per week. Om aan de landelijke competitie mee te doen, is meer training nodig en zal een turner al op jonge leeftijd, vaak voor het negende jaar, moeten beginnen met de training. Drie tot vijf keer per week trainen, en dan 3 รก 4 uur per keer, is geen uitzondering bij deze sport. Bij topsport (het hoogste niveau) wordt vaak 20 tot 30 uur per week getraind, wat soms moeilijk te combineren is met een gewoon lesrooster. 

Toestellen

Er zijn 6 verschillende toestellen voor het herenturnen en 4 verschillende voor het damesturnen.

Olympisch heren:
* Vloer
* Paard voltige
* Ringen
* Sprong
* Brug
* Rekstok

Olympisch dames:
* Sprong
* Brug
* Evenwichtsbalk
* Vloer

Pegases

Sprong en vrije oefening vloer bestaan dus zowel voor dames als voor heren. Vroeger werden deze twee toestellen verschillend gebruikt, tegenwoordig geldt dat alleen nog voor de vloer. Bij sprong moesten de heren lengte paard springen en de dames breedte paard. Omdat door de moeilijke oefeningen het springen te gevaarlijk werd, is het paard sinds 2002 vervangen door de 'Pegases'. 

Vrije oefeningvloer

Bij de vrije oefeningvloer doen de dames hun oefening op muziek en de heren zonder muziek. De oefening mag niet langer dan 1 minuut 30 duren en de tijd wordt pas opgenomen vanaf de eerste beweging . Als men de 1 min 20 bereikt heeft, hoort men een piep (dames - alleen bij de balkoefening) die aangeeft dat de oefening afgerond moet worden. Duurt dit te lang, dan zullen er punten voor afgetrokken worden van de score van de turner of turnster. Dit geldt hetzelfde voor de evenwichtsbalk. 

Wist je dat...

* De evenwichtsbalk slechts 10 cm breed is?
* Bij het trainen van nieuwe onderdelen gebruik wordt gemaakt van de valkuil? Deze kuil is gevuld met schuimrubber blokken die de val vaak breken als het mis gaat.
* Er iedere vier jaar een wereld gymnaestrada is? Dat is een internationaal turnfestijn waar plezier en genieten van showvoorstellingen op allerlei gebieden van gymnastiek voorop staan?
* De eerste wereld gymnaestrada in 1953 in Amsterdam was?

Oefeningen

Voor de fanatieke turners hebben wij nu twee oefeningen en hierbij de tips hoe je deze moet oefenen. Stap voor stap wordt je verteld hoe je de oefening het makkelijkst leert. 

Leer de flikflak

1. Als je een flikflak wilt leren moet je wel eerst de brug kunnen. Pak een matje en val daar een paar keer op. Niet te ver natuurlijk.
2. Wanneer je dit kan, val je dus met je handen op de grond (en maakt dus een brug).
3. Dan leg je een matje tegen je muur of deur aan. En als je dat hebt gedaan klim je met je voeten tegen de muur op.
4. Probeer dit steeds sneller achter elkaar. Dus brug en loop omhoog, brug loop omhoog en weer brug en loop omhoog. Als je nu de flikflak op de vloer doet dan moet die als het goed is een stuk beter gaan. Succes!

Leer de handstand

1. Sta netjes met je armen omhoog en doe een been naar voren. Til dit been op en maak dan een rondje met je armen.
2. Maak met je armen een rondje terwijl je naar voren gaat.
3. Lukt dit niet moet je het blijven proberen!
4. Je kunt altijd eerst nog een kussen onder je hoofd leggen als je het eng vindt.

Video