Vinzwemmen

Vinzwemmen

Vinzwemmen is de snelste zwemsport. Het vinzwemmen is ontstaan in het voormalig Oostblok. Vroeger werden door mijnenleggers van de marine zwemvinnen gebruikt. In het begin werden op de militaire kazernes al wedstrijden georganiseerd. Tegenwoordig is vinzwemmen een spectaculaire sport in meer dan vijftig landen. In China en Rusland is de sport het meest populair. Hier in Nederland is de sport nog vrij onbekend.

Hulpmiddelen

Vinzwemmers maken gebruik van zwemvliezen of een monovin. De eerste zwemvliezen waren nog van rubber, maar deze zijn verder ontwikkeld. Bij een monovin zit je met twee voeten in een vin. Ze worden gemaakt van glasvezel of koolstofvezel. Daarnaast gebruiken de zwemmers een vinzwemsnorkel. Soms wordt er ook met perslucht gezwommen. Je hebt dan een klein flesje lucht mee waardoor je veel langer onder water kan blijven. Door de zwemvliezen gaan de zwemmers enorm snel. Er kunnen zulke grote golven ontstaan dat de voeten van de toeschouwers er nat van worden! 

Techniek

Een gevorderde vinzwemmer gebruikt een monovin. Maar als je net begint met vinzwemmen, dan kun je het beste met gewone zwemvliezen starten. Zo kun je de techniek makkelijker onder de knie krijgen. Je armen moet je recht vooruit houden. Je hoeft ze bijna niet of maar een klein beetje te gebruiken. Bij wedstrijden is het soms wel nodig om vooruit te komen als je benen wat verzuurd raken. Je hoofd hou je tussen je armen geklemd en je handen liggen op elkaar. Als eerste zet je de beweging in van onder uit de borst en de rest van je lichaam volgt als een soort golvende beweging. Je armen, hoofd en je borst hou je verder zo stil mogelijk. Als je het goed doet, dan lijk je net een dolfijn! 

Zapp Sport

Deze informatie komt van Zapp Sport.