Find It! Stappenplan

Zó maak jij je werkstuk of spreekbeurt

Hieronder staat een stappenplan dat je kunt volgen bij het maken van een werkstuk. Vind je iets lastig? Vraag je docent, een ouder of een klasgenoot om hulp.

Stap 1

Onderwerp kiezen

Je begint met het kiezen van een onderwerp dat je interessant vindt. Weet je het nog niet zo goed? Kijk dan eens op de pagina: Info voor Werkstuk & Spreekbeurt.

Heb je een onderwerp gekozen? Noteer dan de datum waarop je werkstuk klaar moet zijn en schrijf op wanneer je wat gaat doen. Vraag aan je docent hoeveel bladzijden of hoofdstukken je werkstuk moet hebben. Heb je alles opgeschreven? Ga dan naar Stap 2.

Stap 2

Vragen bedenken

Bedenk met behulp van een mindmap interessante vragen over je onderwerp. Zo breng je in kaart wat je allemaal kunt gaan onderzoeken. 

Een mindmap is een diagram opgebouwd uit begrippen en plaatjes. In het midden schrijf je je onderwerp, en daar om heen schrijf je woorden en teken je plaatjes die daaraan gelinkt zijn. En daar omheen doe je hetzelfde. Een mindmap helpt je bij het bedenken van vragen. Je bent nu klaar voor Stap 3.

Stap 3

Informatie zoeken

Zoek naar informatie, bijvoorbeeld in boeken, de bibliotheek, het internet of een museum. Je kunt ook iemand interviewen. Maak aantekeningen van de informatie die je vindt. Dan kan met pen en papier, of op een computer.

Heb je genoeg informatie verzameld om de vragen te beantwoorden die je hebt bedacht? Ga dan verder naar Stap 4. Heb je nog niet genoeg informatie? Bedenk dan een nieuwe vraag over de informatie die je wél hebt gevonden.

Stap 4

In eigen woorden

Zet je vragen in een logische volgorde. Dat is je inhoudsopgave. Vervolgens pak je de bronnen die je gevonden hebt erbij. Bijvoorbeeld boeken of internetpagina's. Je leest en bekijkt je bronnen. Daarna schrijf je in eigen woorden het antwoord op je vragen op.

Bekijk nu wat de belangrijkste woorden in je bronnen zijn. Dat zijn de sleutelwoorden. Herschrijf je tekst met deze sleutelwoorden er in. Ten slotte bedenk je titels voor je hoofdstukken. Je bent nu klaar voor de laatste stap! Bekijk Stap 5.

Stap 5

Afronden

Heb je alle hoofdstukken geschreven? Schrijf dan de inleiding en het nawoord. En maak de bronnenlijst en de omslag. Zo komt je werkstuk er uit te zien:

•  Omslag
•  Inleiding
•  Inhoudsopgave
•  Hoofdstuk 1
•  Hoofdstuk 2
•  Hoofdstuk 3 en zo verder
•  Bronnenlijst

Heel veel succes én plezier!